Winship Cottage

Project Team; Paul Owen & Steve Hunt

Builder: Mojo Constructions. Images: Simon Devitt

Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt
Winship Cottage by Owen Architecture | © Simon Devitt

Sited at the edge of a gully in the steeply sloping suburb of Red Hill this project adopts the familiar Queensland strategy of a ‘build-under’. The existing elevated pre-war cottage is raised and new living spaces made on the ground floor prioritising the open space and a connection to landscape.

A deep services corridor of kitchen, pantry and laundry is dug in to the slope while the edge of the living space sit above ground level and offer a view in to the opposing hillside. Operable glazing wraps the living space and the occupant can maintain an immediate connection with this landscape with concrete bench seats allowing for an occupied edge. A deep weatherboard skirt controls solar gain and protects this interior from the often harsh Queensland weather.

The existing street facing verandah is enclosed and reoccupied by a stair allowing movement through the building to occur at the street edge. The upper level houses bedrooms, a shared bathroom, and spaces for retreat elevated over the backyard.

A terraced courtyard adjacent the living spaces provides a social space for friends and family to gather around a fire and enjoy the setting.